8 TIPS VOOR JE EERSTE RIJLES!

Welke rijschool kies jij?

Vragen over dit onderwerp?
Vraag het aan Maikel
Neem contact op Maikel

8 TIPS VOOR JE EERSTE RIJLES!

Je eerste rijles is spannend! Wat kan ik verwachten? Wat moet ik allemaal zelf doen? Waar zit de rem eigenlijk? Staan de buren te kijken? Met deze tips en informatie kan je je voorbereiden op een leuke, ontspannen en leerzame eerste rijles.

1.    PROEFLES
Voordat je een besluit neemt welke rijschool het beste bij jou past neem je eerst een proefles. Je wilt natuurlijk weten of er een klik is tussen jou en de instructeur. Je zit namelijk nog veel uren samen in de auto. Stel ook kritische vragen over de rijschool, de prijs en de lesmethode. Zo krijg je een beter beeld bij de rijschool die je gaat kiezen. Mocht je toch niet enthousiast zijn, dan wil je ook niet vastzitten aan een lespakket. Kijk dus of de proefles gratis is, maar ook vrijblijvend is.

2.    KLEDING
Je zit een tijdje achter het stuur en dan is het belangrijk dat je lekker auto kunt rijden. Laarzen met hoge hakken, schoenen met dikke zolen of grove schoenen zijn ongemakkelijk tijdens het rijden. Met dit soort schoenen heb je minder gevoel met de pedalen. Zorg ervoor dat je kleding aan hebt waar je je lekker in voelt en dat comfortabel zit.

3.    DURF VRAGEN TE STELLEN
Hoe hou ik mijn handen op het stuur? Hoe stel ik de spiegels af? Zit de koppeling links of rechts? Vragen die je de eerste lessen hebt. Later in de opleiding heb je vragen als: Eerst remmen of eerst koppelen? Wat waren de kijkmethodes ook alweer? Hoe zit het met voorrang en rechtdoor op dezelfde weg? Wat is eigenlijk een weg, een rijbaan of een rijstrook? Vragen, vragen, vragen… misschien vind je het moeilijk, maar het is ‘t beste om het meteen te vragen. Dat geeft jezelf een rustiger gevoel en je rijinstructeur helpt je graag. Teveel vragen bestaan niet!

En… omdat ik weet dat veel leerlingen zich dit afvragen:
Links: koppeling
Midden: rem
Rechts: GAS!!

4.    WEES NIET BANG OM FOUTEN TE MAKEN
Het heet niet voor niks rijLES. Het is heel normaal dat je niet weet hoe je moet schakelen en waar al die knopjes voor zijn. En niemand kan na één keer achteruit inparkeren. De instructeur weet dat je komt om te leren. Alle begin is moeilijk en fouten maken mag, fouten maken is zelfs nuttig om stappen verder te komen!

5.    LUISTER NIET TEVEEL NAAR ANDEREN
Je kent de verhalen vast wel. Mensen die hun rijbewijs in 20 lessen of in 60 lessen hebben gehaald, mensen die in 1x geslaagd zijn of 3x gezakt zijn. En die mensen vertellen jou hoe je moet rijden en het beste kan lessen. Luister vooral naar je eigen gevoel en probeer op jouw eigen manier te rijden. Vertrouw op jezelf! Dat is heel belangrijk als je deelneemt aan het verkeer.

6.    KIJK VOORUIT, LETTERLIJK EN FIGUURLIJK
Als je eenmaal aan het rijden bent zul je merken dat KIJKEN één van de belangrijkste dingen is tijdens de rijlessen. Kijk niet alleen kort voor je, het is belangrijker om ver vooruit te kijken. Kijk waar je heen wilt en kijk niet alleen naar je voorligger maar dus ook naar het overige verkeer. Kijk wat er naast je gebeurt en niet te vergeten wat er achter je gebeurt. Eigenlijk gaat het verder dan kijken, het gaat over WAARNEMEN: het bewust opnemen van informatie en het voorspellen van nog te ontstane verkeerssituaties. Voorspel wat er kan of gaat gebeuren en denk bewust na over mogelijk verkeer dat je nog niet ziet (bijvoorbeeld vanwege slecht zicht op een kruispunt). Alleen dan kun je een juiste beoordeling maken en veilig en vlot handelen.  
Kijk ook naar je doelen en je vorderingen. Verkeerssituaties die jij moeilijk vindt worden herhaald totdat je deze zelfstandig en met vertrouwen uit kan voeren. Je zult ervaren dat je elke les zelfstandiger leert rijden. Geniet van de successen en kijk uit naar je volgende rijles!

7.    BEGIN OP TIJD MET LEREN VAN DE THEORIE
In de eerste fase van de opleiding ligt de nadruk op de voertuigbeheersing en leer je je aandacht te verdelen over de verschillende handelingen die je moet uitvoeren. In de tweede fase van de opleiding ga je de eenvoudige en later ook de complexere verkeerssituaties aanleren. Het is belangrijk dat je bij de tweede fase de theorie beheerst zodat je dit ook kunt toepassen in de praktijk. Dit bevordert de voortgang van de praktijklessen. 

8.    GENIET ERVAN!
Vergeet de zenuwen, want hoe leuk is het dat je voor het eerst gaat autorijden. Maak je de eerste les niet druk om de veiligheid en geniet van het feit dat je zelf een auto aan het besturen bent. De instructeur is altijd 100% verantwoordelijk voor de veiligheid. In de loop van de rijopleiding groei je naar steeds meer zelfstandigheid. Geniet vooral tijdens je rijlessen!

Ben jij klaar voor je eerste rijles? Met deze tips wordt jouw eerste rijles een succes! En mocht je nog twijfelen welke rijschool je gaat kiezen; lees reviews en referenties over de rijschool en kijk naar het slagingspercentage!

Hebben jij of je ouders vragen, laat het gerust weten.

Maikel Epping Rijopleidingen - Rijschool IJsselstein
Maria Montessoristraat 27

www.maikeleppingrijopleidingen.nl
info@maikeleppingrijopleidingen.nl
06 3834 0030