ADAS

Wat is ADAS?

Vragen over dit onderwerp?
Vraag het aan Maikel
Neem contact op Maikel

ADAS betekent Advanced Drivers Assistance Systems (ADAS). Hierbij gaat het om moderne en ondersteunende systemen die de veiligheid tijdens het rijden verhogen. Denk aan adaptive cruise control, parkeerhulp, dodehoekverklikker of een rijstrookassistent met feedback aan de bestuurder via een trillend stuurwiel en automatische stuurcorrecties.

De technische ontwikkelingen bij auto’s gaan snel. Veel nieuwe auto’s beschikken steeds vaker over ADAS. Sinds 1 januari 2016 staat het CBR het gebruik van ADAS toe tijdens de rijexamens. Echter is het gebruik van ADAS tijdens het rijexamen vrijwillig en dus niet verplicht. De examinator beoordeelt de rijvaardigheid en dus niet het gebruik van ondersteunende systemen. 

Door het toestaan van het gebruik van ADAS kan de leerling beter voorbereid worden op het gebruik van deze systemen. De kans is namelijk groot dat de leerling na het behalen van het rijbewijs in de praktijk in aanraking komt met dergelijke systemen. 

Tijdens de rijlessen bij Maikel Epping Rijopleidingen kan er geheel vrijwillig en informatief instructie worden gegeven in ADAS. De systemen kunnen uitgeschakeld worden tijdens rijlessen en het rijexamen.

In de Mazda 3 van Maikel Epping Rijopleidingen zitten de volgende ondersteunende systemen, waaronder:

Active Driving Display
Head-up display met projectie in de voorruit met belangrijkste rij-informatie.

Break Support met voetgangersherkenning
Als er een aanrijding dreigt, remt de auto automatisch (hard) af om een aanrijding te voorkomen.

Blind Spot Monitoring – dodehoekdetectiesysteem 
Als er zich een weggebruiker in de dode hoek bevindt, wordt je gewaarschuwd d.m.v. een oplichtend symbool in de buitenspiegel en een symbool in de voorruit. 

Rear Cross Traffice Alert 
Signalering bij kruisend verkeer tijdens achteruitrijden.

Verkeersbordenherkenning
Weergave op Active Driving System in de voorruit. Dit systeem herkent o.a. inhaalverboden, snelheidslimieten en stopborden en worden geprojecteerd op het dashboard en in de voorruit.

Lane Keep Assist
Rijstrookassistent met feedback aan bestuurder via trillend stuurwiel en automatische stuurcorrectie. Als je onbedoeld uit je rijstrook dreigt te raken, wordt er een waarschuwing gegeven d.m.v. een trilling in het stuur en zal de auto zelfstandig een stuurcorrectie uitvoeren.

Adaptive Cruise Control
Een systeem dat de snelheid en volgafstand met andere voertuigen automatisch regelt. Als je te dicht op een voorganger dreigt te raken, zal de auto automatisch snelheid minderen. Als er weer voldoende ruimte is, zal de snelheid zich weer aanpassen naar de vooraf ingestelde snelheid.

Parkeersensoren met camera


Zolang het CBR geen verplicht onderdeel maakt van het rijden met ADAS, geven we alleen informatief instructie op deze ondersteunende systemen. De leerling heeft hiermee de mogelijkheid om zich beter voor te bereiden op de praktijk.

ADAS moet het rijden veiliger maken, maar kan het rijden ook negatief beïnvloeden. Denk aan bestuurders die minder goed gaan opletten, omdat ze vertrouwen op het systeem of de wijze waarop een bestuurder reageert op een vals alarm. 

Het blijft dus van groot belang dat leerlingen zelf actie ondernemen en juist anticiperen op dergelijke systemen! Ook hier zal aandacht voor zijn tijdens de informatieve instructies.

Enkele voorbeelden van aandachtspunten van ADAS:

  • Ondanks een  dodehoekdetectiesysteem zal de leerling altijd goed moeten blijven kijken. Motorrijders worden bijvoorbeeld niet in alle gevallen opgemerkt door een dodehoekdetectiesysteem!
  • Adaptive Cruise Control zorgt ervoor dat de snelheid en volgafstand met andere voertuigen geregeld wordt. Bij een rijstrookwisseling zal de snelheid weer automatisch toenemen tot de vooraf ingestelde snelheid. De leerling zal in dit geval alert moeten zijn op de nieuwe situatie. Ook kijkt het systeem maar beperkt vooruit, alleen de voorligger wordt gezien en de overige auto’s worden niet gedetecteerd.
  • De leerling dient zelf in staat te zijn de automatische verlichting en automatische ruitenwissers in te schakelen als de situatie daar om vraagt.

Wil jij rijlessen volgen op een doeltreffende wijze in een prettige en ontspannen sfeer?

Neem dan contact op met Maikel Epping Rijopleidingen uit IJsselstein - De rijschool voor autorijlessen in o.a. IJsselstein, Nieuwegein, Vianen, Hagestein, Hoef en Haag, Utrecht, Maarssen, Vleuten/De Meern, Montfoort en Houten