indebuurt IJsselstein

Interview "Maikel gooide het roer om en begon voor zichzelf"

Maikel gooide het roer om en begon voor zichzelf: ‘De laatste jaren miste ik uitdagingen’

Door Danny van der Linden 6 november 2020

Jarenlang werkte Maikel Epping als servicemanager bij meerdere bedrijven. In 2019 besloot hij ontslag te nemen en zijn eigen rijschool te openen. “Het begeleiden en opleiden van mensen vond ik altijd al het leukste van mijn werk.”

Het is niet zo dat Maikel geen plezier meer had in zijn werk. “Zeker niet. Ik heb mijn werk altijd met plezier gedaan. Ik werkte als servicemanager bij bedrijven die de service deden voor de printbranche en voor fitnessaparatuur. Ik vond het leuk, maar uitdagingen, plezier en voldoening zijn belangrijk in het werk dat je doet. De laatste jaren miste ik de uitdagingen.”

Vrouw

Al een tijd geleden had Maikel’s vrouw eens gezegd: zou een rijschool starten niets voor jou zijn? “Daarin had ze wel gelijk”, erkent Maikel. “Ik vond het opleiden en begeleiden van monteurs altijd het leukste van mijn werk.”

‘Ik ben vrij in mijn hoofd’

“Na gedegen onderzoek heb ik de stap gemaakt. Ik heb eerst uitgezocht of er behoefte was aan een extra rijschool in IJsselstein. Er bleek veel concurrentie te zijn, maar tegelijkertijd zie je dat er veel behoefte is aan rijopleidingen. Ik besloot de opleiding tot rij-instructeur te volgen. Toen ik ontslag nam, voelde dat wel even gek. Je neemt toch een bepaald risico. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik wilde vrij zijn in mijn hoofd. Dat ben ik nu.”

‘Leerlingen geven me energie’

“Ik werk nu vaak meer dan toen ik voor mijn baas werkte, maar ik heb hier veel meer plezier in. Dan is het niet erg. Elke leerling is natuurlijk anders met zijn of haar individuele eigenschappen. De ene pikt snel nieuwe dingen op, de ander heeft meer begeleiding nodig. De leerlingen geven me veel energie. Ik vind het belangrijk om echt bezig te zijn met een leerling. Een betrokken en persoonlijke benadering, waarbij de leerling zich op zijn gemak voelt is belangrijk.”

IJsselstein en Nieuwegein

Maikel rijdt in het begin in IJsselstein en Nieuwegein. “In deze omgeving leer ik mijn leerlingen de auto onder controle te krijgen, al snel gaan we vaker in de richting van het examengebied. Dat ligt in het noorden van de stad Utrecht: Overvecht, Zuilen en Maarssen. Daar laat ik ze dan de aandachtspunten zien. Maar naast het examengebied zullen ze natuurlijk ook onbekende en moeilijke verkeerssituaties zonder problemen moeten oplossen. Ik vind het belangrijk dat leerlingen bewuste, verantwoordelijke en veilige verkeersdeelnemers worden.”

Minder tijd voor hobby’s

Met een gezin met drie opgroeiende kinderen en een eigen bedrijf, heeft Maikel een druk leven. Tijd voor hobby’s is er even iets minder. “Ik heb altijd aan fitness gedaan, maar de laatste tijd schiet dat er bij in. Net als het bezoeken van de thuiswedstrijden van FC Utrecht, ook dat kon, voor de coronamaatregelen, minder vaak. Dat is jammer, maar ik klaag niet.”

Cliché

Terugkijkend heeft Maikel dus geen spijt van zijn keuze om zijn baan op te zeggen. “Het is een beetje een cliché, maar het is de beste stap uit mijn carrière geweest.”

https://indebuurt.nl/ijsselstein/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/maikel-gooide-het-roer-om-en-begon-voor-zichzelf-de-laatste-jaren-miste-ik-uitdagingen~75707/